top of page

Familie zit je mee opgescheept

Vrienden kies je uit, familie zit je mee opgescheept, hoor ik bij menig bruidspaar. Meestal is het als een grapje bedoeld, maar helaas is het ook wel eens een bittere werkelijkheid.


Ouders die gescheiden zijn en het niet voor elkaar krijgen om hun onderlinge geschillen voor de belangrijkste dag van hun kind opzij te zetten, komt helaas vaker voor dan me lief is. Broers en zussen die gebrouilleerd zijn met de familie en daarom ook niet uitgenodigd zijn is me jammer genoeg ook niet onbekend. Helaas zijn er ook ouders die gemist worden omdat ze fysiek/psychisch niet in staat zijn om erbij te zijn, wat natuurlijk voor alle betrokkenen heel verdrietig is.


Andersom komt ook voor: “als je vader is uitgenodigd, kom ik niet”, zo zei ooit de moeder van een bruidegom. Of ouders die niet komen omdat ze hun schoondochter weliswaar met open armen hebben ontvangen, maar voor wie een huwelijk met hun dochter hen veel te ver gaat. Probeer dan maar eens de lieve vrede te bewaren en de gemoederen te kalmeren. Het lijkt bijna een onmogelijke opgave, hoe verdrietig ook. Het breekt iedere keer weer mijn hart om te horen.


Bij al mijn bruidsparen nemen we de gastenlijst door. Wie zijn er uitgenodigd, hoe ziet de stamboom eruit, wie zit waar en wat betekenen ze voor het bruidspaar. Zijn ze er omdat het bruidspaar het zelf wil, of er is een (zachte) druk vanuit de familie dat “oom en tante toch écht uitgenodigd moeten worden, omdat jullie ook uitgenodigd waren toen zij 30 jaar geleden gingen trouwen”. Maar ook: wie is er niet uitgenodigd en dus ook niet welkom, hoe groot acht je de kans dat diegene wél komt opdagen en als dat gebeurt, wat dan?  


Altijd leg ik uit dat de ceremonie wettig gezien openbaar is. Iedereen, uitgenodigd of niet, welkom of niet, moet in de gelegenheid gesteld worden om het huwelijk bij te wonen. Meestal worden er dan schouders opgehaald, gevolgd door “mocht ie op komen dagen, dan zijn er genoeg mensen aanwezig die ‘m eruit kunnen werken”, oké dan…


Voor mij als trouwambtenaar is dit heel belangrijk om te weten, het vertel me heel veel over de onderlinge familiaire verhoudingen en over een mogelijke gespannen sfeer die er wellicht bij kan komen.


Lang voor de grote dag van het bruidspaar is aangebroken, heb ik als zelfstandig trouwambtenaar al contact gehad met familie en vrienden die ik mag spreken over het bruidspaar. Meestal gebeurt dat via teams/zoom, maar bij één van mijn bruidsparen van dit jaar gaat dat nèt even anders.


N&A hebben ieder kwartaal een lunch thuis met hun beider dichte familie en vrienden. Om bij te kletsen wat er anders niet van komt. Om te doen waar je op verjaardagen geen gelegenheid voor hebt. Echt interesse tonen in elkaar, écht op niveau bijkletsen met elkaar en dat onder het genot van een heerlijke zondagse lunch.


Aanstaande zondag is er weer zo’n lunch en, hoe leuk, ze hebben mij er ook voor uitgenodigd. Ik ben benieuwd met wie ik allemaal mag kennismaken en wat ze mij allemaal kunnen vertellen over het bruidspaar, want dáár kom ik natuurlijk voor. Een unieke kans om op zo’n leuke en gezellige manier kennis te maken met de familie en vrienden die hun zo dierbaar zijn.


In dit geval zit ik dus letterlijk met deze familie opgescheept, maar iets zegt me, dat het supergezellig gaat zijn, ik heb er in ieder geval onwijs veel zin in!48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page