top of page

BLOG: Zingen maakt blij, van jong tot oud

Ik hoef natuurlijk bijna niemand meer te vertellen wat zingen met je kan doen hè, maar voor degenen die nog nooit zelfs in de badkamer of in de auto een noot hebben gezongen, zal ik uitleggen wat zingen met je doet.


Het verlaagt je stresshormonen, laat je de sleur van de dag even vergeten, het verhoogt de hormonen waar je blij en ontspannen van wordt.


Er zitten zo'n 300 spieren vast aan je strottenhoofd en die heb je allemaal nodig bij het zingen, een goede houding (geen zak aardappels dus), je stembanden zijn ook spieren en spieren zijn te trainen, dus zingen kun je leren, ja echt waar! Zingen kun je leren (behalve dan misschien Madame Edith uit 'Allo 'allo, het zingen wat zij deed in Café René was zeker niet geacteerd)


Zingen doe ik al sinds m'n 14e, dus inmiddels al dik 30 jaar, in diverse koren, solo en korte tijd ook nog in een bandje. Inmiddels zing ik alweer dik 7 jaar bij Re-flax. De keren dat ik niet naar de repetitie kon zijn in al die jaren op 1 hand te tellen, dus die donderdagavond is me écht heilig, daar komt niemand aan. Door Re-flax durfde ik de stap te zetten om te gaan zingen in mijn ceremonies en man man man, wat een enorme verrijking van mijn leven heeft dat gegeven.


Sinds kort mag ik deel uit maken van het team van Het Aanschuifkoor, een prachtige organisatie met hartverwarmende en bevlogen mensen die zich inzetten om iedereen, en dan bedoel ik ook iedereen, een fantastische middag te bezorgen op diverse locatie's. Van Middelharnis tot Spijkenisse en heel Voorne erbij, wordt er maandelijks een Aanschuifkoor georganiseerd door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.


Twee uur lang mag ik, samen met een geweldig team, de zangers en zangeressen van het aanschuifkoor vermaken met de liedjes van toen.


Uit volle borst zingen ze mee, met armen in de lucht, inhakend bij buurman en buurvrouw, tot dansen op het theaterpodium. Van André Hazes tot Vera Lynn, van Rob de Nijs tot Conny van de Bos en van Raymond van 't Groenewoud tot the Beatles, van Que sera sera tot De Woonboot en Dancing Queen tot Ik geef je een roosje m'n roosje. Van Nederlands, Engels en hier een daar een vleugje Duits, Frans of Spaans. Alles komt voorbij, voor ieder wat wils.


Niet echt mijn persoonlijk repertoire, maar als je ziet hoe de zangers en zangeressen van het aanschuifkoor genieten en uit hun tenen meezingen, dan is dat zó waanzinnig gaaf om te zien en om te beleven, werkelijk onbetaalbaar.


Arm in arm dansen en zingen we samen over het podium en aan het eind krijg ik een knuffel, "Hier kijk ik iedere keer zó naar uit, wat is dit toch een feest om te doen. Dankjewel voor weer een geweldige middag."


Vanaf woensdag 13 maart mag ik, samen met At, het Aanschuifkoor in Brielle verzorgen. Ik heb er onwijs veel zin in en we gaan er een geweldig feest van maken!

Fotocredits: Bert Spits20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page