Open/Close Menu Voor een unieke, persoonlijke ceremonie | For a personal, intimate ceremony full of love, humour and style.

And the Award goes to….. Tromgeroffel hier en daar, spanning stijgt, ben ik genomineerd, hebben er veel mensen op mij gestemd, heb ik genoeg aan promotie gedaan, had ik toch niet nog meer facebook adds moeten doen, had ik…???

De tijd van de wedding awards is weer aangebroken, lekker middenin het hoogseizoen want je moet het ijzer smeden als het heet is. Mijn mailbox loopt vol met de prachtigste woorden over hoe ik mezelf kan nomineren en wat ik allemaal moet doen om die felbegeerde award te krijgen.

Dan rijst bij mij ogenblikkelijk de vraag, wil ik dat wel? Bestáát DE beste trouwambtenaar van Nederland eigenlijk wel? Wie bepaalt dat? De babs met de meeste huwelijken? De babs met de meeste stemmen? De babs met de grootste social media kring om zich heen? Een professionele vakjury? En wat zijn dan de criteria waaraan de winnaar zou moeten voldoen? En hoe ga je dat meten? Ga je dan alle ceremonies af van alle genomineerden met een checklist onder je arm?

Is dat allemaal wel te bepalen? Want wat de één fantastisch vindt, vindt de ander maar niks. Wat de één stijlvol vindt, is voor de ander stijfjes. Wil de één vooral veel lachen in de ceremonie, vindt een ander dat in een ceremonie niet gepast. Als er een bruidspaar mij vraagt om een ceremonie a la een cabaretvoorstelling, dan moet ik ze toch echt teleurstellen. Ik ben immers geen cabaretier. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel meningen, zoveel invullingen.

Hoeveel waarde moeten we dan aan zo’n award hangen? Want is mijn vak als trouwambtenaar niet iets heel persoonlijks? Hoe kun je dan beoordelen of iemand de beste in zijn vak is, als het zó persoonlijk is? En degenen die stemmen? Die geven hun “favoriete” trouwambtenaar (alsof je er meerdere hebt tijdens je huwelijk) natuurlijk altijd een 10. De betrokkenheid, inlevingsvermogen, veelzijdigheid en enthousiasme die ik als trouwambtenaar heb, zijn dat betrouwbare parameters die je op iedere babs kunt toepassen?

Wil ik daar dan eigenlijk wel aan mee doen? Hoe leuk het ook staat op je website dat je, in ieder geval, genomineerd bent als beste trouwambtenaar, (hoewel ik dus mezelf moet nomineren om mee te kunnen doen). Het antwoord is nee, ik doe er niet aan mee.

Waarom niet? Omdat ik denk dat DE beste trouwambtenaar helemaal niet bestaat, net zo min als DE beste bakker of DE beste timmerman. Niet omdat we allemaal niet goed genoeg zijn, maar omdat we allemaal onze eigen kwaliteiten en specialiteiten hebben, omdat we allemaal ons uiterste best doen om het beste uit onszelf te halen waar onze klanten van profiteren.

Kan die award me dan niet helpen aan klandizie? Misschien wel, maar uiteindelijk is de klik die je hebt met een bruidspaar, het gevoel wat je samen deelt, het vertrouwen dat je geeft en hopelijk ook mag ontvangen om het hoogtepunt van hun trouwdag, één van de hoogtepunten van hun leven te mogen verzorgen. Dat kun je in mijn ogen alleen maar bereiken door open te zijn, door jezelf te blijven. What you see is what you get.

Dát is voor mij velen malen belangrijker dan welke award dan ook. Want leuker kunnen we het niet maken, wel persoonlijker.